چگونه جلوی پوسیدگی فرش را بگیریم؟

فرش از اجزای جدانشدنی دکوراسیون‌های ایرانی است. دقت و ظرافت به کاررفته در تولید این محصول، باعث شده است تا از زمان‌های دور و دراز، تقاضا برای این محصول در کشور ما زیاد باشد. این علاقه، محدود به مرزهای داخل ایران هم نشده و فرش ایرانی، شهرت و تقاضایی جهانی دارد. این تقاضای زیاد باعث شده است تا قیمت فرش نیزافزایش یابد. از این رو، مراقبت از فرش، می‌تواند امری ضروری باشد. پوسیدگی، یکی از اصلی‌ترین آسیب‌هایی است که می‌تواند فرش شما را تهدید کند. در این مقاله، می‌خواهیم درباره‌ی انواع و راهکارهای جلوگیری از پوسیدگی فرش صحبت کنیم.

انواع پوسیدگی فرش

پیش از این که درباره‌ی راهکارهای مقابله با آن صحبت کنیم، بهتر است با انواع پوسیدگی فرش آشنا شویم تا بتوانیم بهتر از فرش مراقبت کنیم. به طور کلی می‌توان پوسیدگی‌های فرش را به دو دسته تقسیم کرد:

  • پوسیدگی سطحی
  • پوسیدگی عمقی

در صورتی که فرشتان دچار پوسیدگی سطحی باشد، تعمیر آن، خیلی کار سختی نیست. ولی در صورتی که این پوسیدگی، عمقی باشد، برای تعمیر آن باید زمان و هزینه‌ی بیشتری صرف کنید.

پوسیدگی فرش

دلایل پوسیدگی فرش

آشنایی با دلایل بروز پوسیدگی فرش، به شما کمک می‌کند تا راحت‌تر از آن جلوگیری کنید. در ادامه، مهمترین دلایلی که می‌تواند باعث پوسیدگی فرش شود، بررسی می‌کنیم.

رطوبت

رطوبت، مهمترین عاملی است که می‌تواند باعث پوسیدگی فرش شود. قرار گرفتن فرش در مکان‌هایی مانند نزدیکی گلدان، جلوی حمام و سرویس بهداشتی، یا به طور کلی در منزلی که رطوبت هوای آن بالا است، می‌تواند احتمال پوسیدگی فرش را افزایش دهد. در صورتی که فرشتان در چنین محیط‌هایی قرار دارد، به صورت مداوم پشت فرش را چک کنید تا اتفاقی نیافتاده باشد.

در صورتی که فرش را روی سرامیک پهن کرده‌اید، باز هم باید مراقب آن باشید. چرا که رطوبت در درزهای سرامیک رخنه می‌کند و می‌تواند باعث پوسیدن فرش شود.

استفاده از شوینده نامناسب

شوینده‌های زیادی در بازار وجود دارند که برای پاک کردن فرش تولید شده‌اند. اما متاسفانه، همه‌ی آن‌ها از مواد استاندارد و با کیفیت ساخته نشده‌اند. هنگام خرید، حتما از برندهای معتبر استفاده کنید. چرا که در صورت استفاده از اسیدها و مواد بی‌کیفیت، امکان خوردگی و آسیب رسیدن به فرش، بسیار زیاد است. در صورتی که از فرش دستباف استفاده می‌کنید، به صورت خیلی جدی‌تر، به مواد تشکیل‌دهنده‌ی شوینده توجه کنید.

تاثیر شوینده مناسب بر فرش

شکاف‌های زیر فرش

زیر سطح فرش، شکاف‌ها و حفره‌هایی وجود دارد که می‌تواند محل مناسبی برای تجمع میکروب‌ها و باکتری‌ها باشد. با شستشوی فرش به صورت مرتب می‌توانید اثر این عامل را از بین ببرید.

وارد شدن فشار به فرش

در صورتی که فشار زیادی به فرشتان وارد شود، احتمال آسیب رسیدن به آن نیز افزایش می‌یابد. در صورت وجود فشار بالا و رطوبت حداقلی، امکان پارگی فرش، به حداکثر می‌رسد.

جابجا نکردن فرش

برای محافظت از فرش، باید هر چند وقت یکبار آن را جابجا کنید. تابش نور خورشید، به یک بخش از فرش، برای مدت طولانی، یکی از اصلی‌ترین دلایلی است که می‌تواند باعث پوسیدن فرش شما شود.

ترمیم پوسیدگی فرش

در صورتی که پوسیدگی فرش شما عمقی باشد، بهترین انتخاب این است که فرش را به دست یک متخصص یا رفوکار بسپارید. وی با استفاده از ابزاری مانند چسب مخصوص رفوی فرش، می‌تواند به شما کمک کند. اما در صورتی که پوسیدگی، سطحی بود، شاید بتوانید خودتان هم دست به کار شوید. البته برای این کار، باید تجربه‌ای حداقلی در قالیبافی و کار با ابزار آن داشته باشید. در ادامه، روش‌های تعمیر پوسیدگی فرش را بررسی می‌کنیم.

اولین قدم در تعمیر پوسیدگی فرش، تعویض همه‌ی چله‌های پوسیده، با چله‌های جدید است. این چله‌ها، در جاهای آسیب‌دیده‌ی قالی، به صورت هماهنگ با سایر چله‌ها قرار بافته می‌شوند. سپس، نوبت به سوزن‌کاری می‌رسد. بعد از این که سوزن کاری، با دقت کامل انجام گرفت، با استفاده از یک چکش، روی قسمت‌های بافته‌شده می‌کوبند تا سطح آن، با بقیه‌ی بخش‌های فرش هماهنگ شود.

ترمیم فرش

البته همچنان اولین توصیه‌ی ما، استفاده از خدمات یک قالیباف یا رفوکار حرفه‌ای است. چرا که هم تجربه و تخصص بیشتری دارد و هم دسترسی به ابزار بیشتری دارد. در صورتی که عمل رفوکاری با دقت و ظرافت کافی انجام نشود، نه تنها پوسیدگی فرش را ترمیم نمی‌کند، بلکه باعث می‌شود تا این آسیب، به سایر قسمت‌های فرش نیز سرایت کند و امکان تعمیر را به صفر برساند.

آیا روفرشی،‌ فرش را خراب می‌کند؟

استفاده از روفرشی، یکی از انتخاب‌های رایج برای محافظت بیشتر از فرش می‌باشد. اما شاید برای برخی این سوال پیش بیاید که استفاده از این محصول، می‌تواند به فرش آسیب برساند یا خیر؟ در صورتی که از یک روفرشی با کیفیت مناسب استفاده کنید، این کار می‌تواند باعث شود تا عمر مفید فرش طولانی‌تر هم شود. اما پیش از انداختن روفرشی روی سطح فرش، باید فرش را به طور کامل تمیز کرد. چرا که در صورت وجود باکتری و میکروب، پس از قرار گرفتن روفرشی، امکان رشد آن‌ها وجود دارد که می‌توانند به فرش آسیب برسانند. همچنین در صورت استفاده از روفرشی، سطح فرش باید همیشه خشک نگه داشته شود. در صورت وجود رطوبت، روفرشی می‌تواند فرآیند پوسیدن فرش را تسریع کند.

 

admin
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.